Bericht

'Utrecht bevrijd!' gratis op 4 en 5 mei

Geplaatst op 3 mei 2024, 17:15 uur
Illustration

Het was een groot volksfeest, maar er werd ook afgerekend met landgenoten die de kant van de bezetter hadden gekozen. De verschillende gezichten van de bevrijding van Utrecht in 1945 zijn te zien in de expositie Utrecht bevrijd in het Utrechts Archief.

Twee dagen nadat de bevrijding was aangekondigd op Radio Herrijzend Nederland kwamen de geallieerde troepen via de Biltstraat de domstad binnenrollen. 

Rond de komst van de bevrijders werd gezwaaid, gezongen en gedanst. Zo barstten er festiviteiten los in de de Berekuil, de Wittevrouwenbrug en op het Domplein. Maar de bevrijding had ook een andere kant. Woede en geweld speelden een rol in de stad. De bevrijding van Utrecht had meerdere gezichten.

In de Expo van Het Utrechts Archief is donderdag 2 tot en met zondag 5 mei de presentatie “Utrecht bevrijd!” te zien. De fototentoonstelling maakt deel uit van het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Het Utrechts Archief is 4 en 5 mei gratis toegankelijk, de andere dagen geldt de reguliere toegangsprijs.

 

Foto: feestvreugde op de Biltstraat te Utrecht ter hoogte van de Berekuil, waar enkele enthousiaste mensen een voertuig beklimmen tijdens de intocht van de geallieerden. In 1954 is de straatnaam van dit gedeelte van de Biltstraat, tussen de Berekuil en de Offerhausweg, gewijzigd in Biltsestraatweg. (Utrechts Archief)

 

 

Deel dit: